Wie Gelooft Er Nog Wat ?

Informações:

Sinopsis

‘Het Godsbeeld van de man achter de wolken die alles regelt doet ’t niet meer’. Emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk is een eigenzinnig persoon met een originele en beschouwende gedachtengang. Bovendien is hij een fantastisch verteller met een bijzonder klassieke stem.

Episodios

  • 'Wie Gelooft er nog wat?', Aflevering 7, najaar 2018

    29/11/2018 Duración: 11min

    Deel 7 in een serie van 7 podcast met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk. De geschiedenis van het Christelijk geloof en de verhouding tot de Islam door de eeuwen heen. Slot: Komt Godsdienst van boven of van beneden? En: Hoe zal het verder gaan met het Christendom?

  • Aflevering 6, juni 2018 'Wie gelooft er nog wat'

    28/06/2018 Duración: 16min

    1. Geloof is een aanname, versierd met rituelen en tradities. Moslims in Nederland hebben de laatste decennia veel Aan hun geloof gehad. Christenen hebben in dezelfde tijd Vaak hun belangstelling voor hun geloof verloren. 2. Dat laatste kan ook als oorzaak hebben de presentatie 3. en de vormgeving. Hun geloof begon hun steeds minder aan te spreken. Wat is een godsdienst? Een manier van leven, manier om tegen dc dingen aan te kijken, een manier om te kunnen beleven waar je geen woorden voor hebt, een manier om een richting en een route voor je te zien. 4. Paulus in Athene heeft minder succes dan in Thessaloniki. Aansluiten bij filosofie is minder succesvol dan aansluiten bij bestaande religie. 5. Is de ene godsdienst beter dan de andere? 6. Is de ene bloem beter dan de andere? Het kan gebeuren dat de ene godsdienst bloeit, terwijl de andere last heeft van verdorring en verdroging.

  • 'Wie gelooft er nog wat?', Aflevering 5, mei 2018

    28/05/2018 Duración: 19min

    Deel 5 in een serie van 7 podcasts met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk: Paulus en Seneca -Seneca pleegde zelfmoord door keizer Nero: 'Je kreeg een brief en dat was eigenlijk je doodvonnis'. -Stoïcijn vs. epicurist -Christendom is een variant op de Joodse godsdienst. De eerste drie eeuwen was het niet makkelijk. -Het Romeinse Rijk bestond 1000 jaar en bracht bestuur, wegen en de posterijen. -Beeldende kunst en retorica waren belangrijk. Als je goed kon praten was je geschikt voor in het openbaar bestuur. -De Romeinen lieten ons geen notenschrift na, dat kwam pas bij Paus Gregorius. -Kende Paulus Seneca nu wel of niet? -Paulus citeert Seneca in de brieven aan de Romeinen en de Korinthiërs. -Calvijn was stoïcijnser en Luther epicuristischer

  • 'Wie gelooft er nog wat?', Aflevering 4, april 2018

    22/04/2018 Duración: 25min

    Deel 4 in een serie van 7 podcast met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk: De invloed van de boekdrukkunst en de wetenschap. -Religie kende in 20 eeuwen vele gedaantes en kleuren -Vermenging geloof en macht -Uitvinding boekdrukkunst leidde tot papieren paus bij de protestanten -Vonden de katholieken. Bij hen had de opgebouwde traditie ook gewicht -Rond 1800 werd de hegemonie van de wetenschap zo groot dat keuze orthodox of vrijzinnig gemaakt moest worden. Of afvallen natuurlijk -Russisch-Orthodoxe Kerk legt nadruk niet op de leer, maar op viering en traditie -Wetenschap leidt tot nieuwe vragen en kan verwondering vergroten -Nieuwe impulsen voor kerk kunnen komen uit bijvoorbeeld meer (amateur)theater in viering.

  • 'Wie gelooft er nog wat?', Aflevering 3, maart 2018

    18/03/2018 Duración: 24min

    Deel 3 in een serie van 7 podcast met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk. De geschiedenis van het Christelijk geloof en de verhouding tot de Islam door de eeuwen heen. -Joden hadden goede naam in Romeinse Rijk -Christendom onstond organisch vanuit het Jodendom -Islam ontstond in de 6e eeuw naar voorbeeld van het Christendom -Jezus was grote inspiratie voor burgers Romeinse Rijk -Romeinse militairen werden moreel en geestelijk ondersteund door Christelijke burgers. Ze werden niet gezien als bedreiging maar als mens. -Ontstaan kerk is óók gedreven door sociale en spirituele behoefte van de mensen. -Godsdienst met zijn gebruiken en symbolen biedt houvast voor mensen die zich ergens vreemd voelen. -Is geloof dan niet heel erg een praktisch 'dingetje'? -Is het wel wáár? -Het bovennatuurlijke bereikt ons uitsluitend via het natuurlijke -Plotseling openbaart zich het wonder in het gewone -God maakt er een puzzeltje van.

  • 'Wie gelooft er nog wat?' Aflevering 2, januari 2018

    19/01/2018 Duración: 28min

    Deel 2 in een serie van 7 podcast met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk. De geschiedenis van het Christelijk geloof en de verhouding tot de Islam door de eeuwen heen. -Beweging van onderop, eerst illegaal 300 jaar in het Romeinse Rijk. -Keizer Constantijn stond Christendom toe -Eerste synodevergaderingen in de 7 eeuwen leverden een hoop ruzie op. -Kerk kreeg langzaamaan machtspositie en is dat goed voor het geestelijk leven? -De macht gebruikt de Kerk en de Kerk laat zich gebruiken in ruil voor voorkeurspositie -Europa twee keer in de geschiedenis bijna geïslamiseerd -Is dat een reden om nu bang te zijn voor de Islam? -Kerkleiders hebben wijsheid nodig om zich goed te verhouden tot overheid en elkaar -Islam is vaak meer begeisterd dan het Christendom in Nederland, denk aan het de Ramadan en het Suikerfeest -Als het gaat om samenleven is meer te verwachten van gesprekken tussen de verschillende gelovigen (en ongelovigen) onderling in dorp of stad dan van ontmoetingen van Kerkelijk leiders.

  • 'Wie gelooft er nog wat?' Aflevering 1, december 2017

    27/11/2017 Duración: 15min

    Deel 1 in een serie van 7 podcast met emeritus predikant Bernard Prakke uit Steenwijk. Introductie met een duik in diverse onderwerpen: -Stelling: de mensheid is nu één keer ongeneeslijk gelovig -We hebben het nodig voor oriëntatie en zingeving -The Passion populair ook vanwege de inhoud, net als bij de Matthäus-Passion -Geloof en ongeloof is van alle tijden -Cijfers wijzen al jaren uit: geloof neemt nu hard af in Nederland. -Godsbeeld van 'man achter de wolken die alles regelt' doet ’t niet meer -Mensen zijn onder de indruk van de resultaten van de wetenschap -Mate van geloof afhankelijk van welvaartsniveau? -Wetenschap heeft geen antwoord op alles -Je kunt de kerk de rug toe keren, maar je bent het allemaal niet zomaar kwijt -En er zijn nog altijd een 10% notoir kerkelijken. Reacties en vragen via dsprakke@gmail.com.