Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Новата македонска влада се обврза за динамичен економски развој, силни институции и владеење на правото

  Новата македонска влада се обврза за динамичен економски развој, силни институции и владеење на правото

  01/09/2020 Duración: 11min

  Министрите во новата македонска влада направија примопредавање на функциите со министрите од техничката влада. Честитки до премиерот Зоран Заев стасаа од меѓународните фактори и од соседството.Христијан Мицкоски изјави дека не планира да поднесе оставка од функцијата  претседател на ВМРО-ДПМНЕ.И вчера се регистирани 11 новозаразени со Ковид-19, но од просечно помал број тестирани лица.На овие и други теми од Македонија известува Бране Стефановски. 

 • Вести на СБС на македонски, 1 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 1 Септември 2020

  01/09/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 1 September 2020

 • Вести на СБС на македонски, 31 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 31 Август 2020

  31/08/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 31 August 2020

 • Pay equity advocates call out COVIDs unequal effect on financial security - Поборниците за еднаквост во платите го истакнуваат нееднаквиот ефект на КОВИД врз финансиската сигурност

  Pay equity advocates call out COVID's unequal effect on financial security - Поборниците за еднаквост во платите го истакнуваат нееднаквиот ефект на КОВИД врз финансиската сигурност

  31/08/2020 Duración: 08min

  Advocates for pay equity in Australia are recognising the disproportionate impact the coronavirus pandemic has had on women's economic security. Women in Australia would have to work an extra 59 days each year to earn the same pay as men.  - Поборниците за еднаква плата во Австралија го препознаваат непропорционалното влијание што пандемијата на коронавирус го има врз економската безбедност на жените. Жените во Австралија ќе треба да работат дополнителни 59 дена секоја година за да заработат иста плата како и мажите.

 • Test results promising for UQs COVID-19 vaccine candidate - Ветувачки резултати за вакцината кандидат на универзитетот на Квинслeнд

  Test results promising for UQ's COVID-19 vaccine candidate - Ветувачки резултати за вакцината кандидат на универзитетот на Квинслeнд

  28/08/2020 Duración: 04min

  Queensland scientists working on one of the world’s lead candidate vaccines for COVID-19 says the latest tests on hamsters show it is effective beyond expectations. Parallel human trials on their vaccine are also showing it is safe and can be mass produced. - Научниците во Квинслeнд кои работат на една од водечките кандидати за вакцина против КОВИД-19 во светот, велат дека најновите тестови извршени на  евроазискиот глодар-хампстер, кој често се чува како домашно милениче и се користи во лабораториски истражувања, покажуваат дека ефикасноста е над досегашните очекувања. Паралелни човечки испитувања за нивната вакцина исто така покажуваат дека е безбедна и може да се произведува масовно.

 • Inquiry into Black Summer bushfires hands down findings - Истрагата во пожарите ‘Црно лето’ ги достави наодите

  Inquiry into 'Black Summer' bushfires hands down findings - Истрагата во пожарите ‘Црно лето’ ги достави наодите

  28/08/2020 Duración: 05min

  An independent New South Wales inquiry into the "Black Summer" bushfire disaster handed down its findings, and the state government is vowing to accept all 76 recommendations. - Независна истрага на Нов Јужен Велс за катастрофалните пожари на ‘Black Summer’ (црно лето) ги достави своите наоди и државната власт вети дека ќе ги прифати сите 76 препораки.

 • Religious views divided over ethical dilemma inherent in Oxford candidate vaccine - Верските погледи поделени околу „етичката дилема“ својствена за вакцината кандидат на Оксфорд

  Religious views divided over 'ethical dilemma' inherent in Oxford candidate vaccine - Верските погледи поделени околу „етичката дилема“ својствена за вакцината кандидат на Оксфорд

  28/08/2020 Duración: 06min

  As Australia gets closer to securing a potential COVID-19 vaccine, three religious leaders say they are concerned it poses an ethical dilemma. Anglican, Catholic and Greek Orthodox leaders have written to the Prime Minister about the use of the Oxford University vaccine, because scientists are using a cell line developed from aborted foetal cells. - Додека Австралија се доближува до обезбедување потенцијална вакцина против КОВИД-19, тројца верски водачи велат дека се загрижени оти тоа претставува етичка дилема. Лидери на Англиканската, Католичката и Грчката Православна Црква писмено се обратиле до Премиерот за употребата на вакцината на универзитетот на Оксфорд, за која научниците користеле клетки на абортиран плод во развојот на вакцината.

 • JobKeeper extension laws introduced as Labor pumps up pressure over aged care - Лабуристите со зголемен притисок околу секторот за нега на постари лица

  JobKeeper extension laws introduced as Labor pumps up pressure over aged care - Лабуристите со зголемен притисок околу секторот за нега на постари лица

  28/08/2020 Duración: 04min

  Pressure on the federal Aged Care Minister is mounting after the Senate passed a motion demanding he provide an explanation over the COVID-19 crisis in aged care. A Coalition MP has also called on the government to provide more funding to aged care,  - Притисокот врз федералниот министер за нега на стари лица се зголемува. Сенатот донесе предлог со кој побара тој да даде објаснување за кризата на KОВИД-19 во секторот за нега на постари лица. Пратеник од Коалицијата исто така ја повика владата да обезбеди поголемо финансирање за секторот.

 • SBS News in Macedonian, 28 August 2020 - Вести на СБС на македонски, 28 август 2020

  SBS News in Macedonian, 28 August 2020 - Вести на СБС на македонски, 28 август 2020

  28/08/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 28 August 2020 - Вести на СБС на македонски, 28 август 2020

 • Владимир Божиновски: Наредните месеци ќе бидат тест за новата влада составена од четири партии

  Владимир Божиновски: Наредните месеци ќе бидат тест за новата влада составена од четири партии

  27/08/2020 Duración: 21min

  Мандаторот за премиер Зоран Заев го достави до Собранието предлогот за новата влада. За разлика од претходниот владин состав со 26, овој ќе има 19 министри. Политичкиот аналитичар Владимир Божиновски вели дека "тенкото" мнозинство, здравствената криза предизвикана од коронавирусот и економската криза ќе бидат главен проблем за спроведување на најавените ветувања. Од тие причини Божиновски смета дека оваа влада ќе има мали шанси да го заврши четиригодишниот мандат и не ја исклучува можноста од повторни предвремени парламентарни избори. Со Владимир Божиновски меѓу другото разговараме и за тоа дали е потребна промена на изборниот модел и начинот на гласање во дијаспората.

 • Вести на СБС на македонски, 27 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 27 Август 2020

  27/08/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 27 August 2020

 • На 89-годишната Даница Апостоловска во старски дом во Сиднеј и недостигаат прегратките со семејството

  На 89-годишната Даница Апостоловска во старски дом во Сиднеј и недостигаат прегратките со семејството

  26/08/2020 Duración: 11min

  Никола Апостоловски чија мајка во деветата деценија од животот се наоѓа во еден од старските домови во Сиднеј, вели дека е задоволен од грижата во центарот, но дека му е тешко кога ги слуша наодите на Кралската комисија за постапките во секторот за нега на постарите кои што открија негрижа и големи пропусти во одредени домови.Токму поради тоа, Никола кој пред мерките за заштита од Ковид-19 ја изнесувал својата мајка на кафе скоро секој ден, вели дека најтешко во оваа ситуација е што им е нарушена претходната блискост со  прегратки, држења за рака и заеднички екскурзии за време на викендите.

 • Вести на СБС на македонски, 26 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 26 Август 2020

  26/08/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 26 August 2020

 • Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура оваа година преку интернет

  Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура оваа година преку интернет

  25/08/2020 Duración: 10min

  Пандемијата на коронавирус ја наруши над петдецениската традиција во Охрид  да се одржи меѓународниот Семинар за македонски јазик, литература и култура. Но, организаторите не се откажаа туку  53 –тото издание го организираат преку интернет и по принципот учење на далечина. За годинашните искуства и за традиционалната меѓународна конференција на која се дискутира на теми од лингвистиката и литературата со директорката на Семинарот проф. д-р Весна Мојсова – Чепишевска , разговара Милчо Јованоски

 • Вести на СБС на македонски, 25 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 25 Август 2020

  25/08/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 25 August 2020

 • Aged Care Minister grilled over response failures during pandemic - Министерот за нега на стари лица под притисок за неуспесите во справувањето со пандемијата

  Aged Care Minister grilled over response failures during pandemic - Министерот за нега на стари лица под притисок за неуспесите во справувањето со пандемијата

  25/08/2020 Duración: 04min

  The Prime Minister is standing by the Aged Care Minister, despite Mr Richard Colbeck being unable to say how many elderly Australians have died from COVID-19. Meanwhile, the Federal Government committed a further $100 million-dollars to safeguard the sector. - Премиерот го поддржува министерот за нега на стари лица, и покрај тоа што господинот Ричард Колбек не може да каже колку повозрасни Австралијци починале од КОВИД-19. Во меѓувреме, Федералната влада додели дополнителни 100 милиони долари за да го заштити секторот.

 • Genomic sequencing a vital tool in the fight against COVID-19, but what is it exactly? - Геномското секвенционирање витална алатка во борбата против KОВИД-19, но што е точно?

  Genomic sequencing a vital tool in the fight against COVID-19, but what is it exactly? - Геномското секвенционирање витална алатка во борбата против KОВИД-19, но што е точно?

  25/08/2020 Duración: 06min

  Genomic sequencing has been lauded as a crucial tool in the fight against coronavirus, particularly during Victoria's second wave. But what exactly is it and how does it work? - Геномското секвенционирање се смета за клучна алатка во борбата против коронавирусот, особено за време на вториот бран на Викторија. Но, што точно е тоа и како работи?

 • Вести на СБС на македонски, 24 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 24 Август 2020

  24/08/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 24 August 2020

 • The growing importance of the Pension Loan Scheme - Растечката важност на Програмата за Пензиски Заеми

  The growing importance of the Pension Loan Scheme - Растечката важност на Програмата за Пензиски Заеми

  24/08/2020 Duración: 06min

  With a trillion dollars tied up in the real estate of retired Australians, the Pension Loan Scheme is likely to grow in importance. A fortnightly top-up on government pension payments allows people to unlock the equity in their homes. But, according to National Seniors Australia it could be made much more accessible.   - Со околу еден трилион долари во недвижнини на пензионираните Австралијци, шемата Pension Loan Scheme веројатно ќе расте по важност. Двонeделното надополнување на државните исплати за пензија им овозможува на луѓето да го отклучат капиталот во своите домови. Но, според организацијата National Seniors Australia, тој капитал може да стане многу подостапeн

 • People with disabilities feel forgotten during pandemic - Луѓето со посебни потреби се чувствуваат заборавени за време на пандемијата

  People with disabilities feel forgotten during pandemic - Луѓето со посебни потреби се чувствуваат заборавени за време на пандемијата

  24/08/2020 Duración: 05min

  The Disability Royal Commission has been told that Australians with disabilities feel forgotten during the coronavirus pandemic. Evidence provided revealed the Federal Government 's COVID-19 emergency response plan initially made no mention of people living with a disability. - За време на Кралската Комисија во Попреченоста е кажано дека Австралијците со посебни потреби се чувствуваат заборавени за време на пандемијата на коронавирусот. Од сведочењата се открива дека планот за одговор при итни случаи на Федералната Влада по повод КОВИД-19, првично не ги споменува луѓето кои живеат со инвалидитет.

página 2 de 15

Informações: