Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Should Novocastrians be concerned about their ammonium nitrate storage? - Дали жителите на Њукастл треба да бидат загрижени за складирањето на амониум нитрат на нивното пристаниште?

  Should Novocastrians be concerned about their ammonium nitrate storage? - Дали жителите на Њукастл треба да бидат загрижени за складирањето на амониум нитрат на нивното пристаниште?

  07/08/2020 Duración: 06min

  Residents of Newcastle, north of Sydney, are calling for the removal of 12,000 tonnes of ammonium nitrate being stored in their port facility. It comes after a deadly blast involving the chemical at the port in Lebanon's capital city, Beirut. - Жителите на Њукастл, северно од Сиднеј, повикуваат на отстранување на 12,000 тони амониум нитрат што се чуваат во нивниот пристанишен објект. Повикот доаѓа по смртоносната експлозија со хемикалија во пристаништето во главниот град на Либан, Бејрут.

 • SBS News in Macedonian 7 August 2020 - SBS Вести на македонски 7 август 2020

  SBS News in Macedonian 7 August 2020 - SBS Вести на македонски 7 август 2020

  07/08/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian 7 August 2020 - SBS Вести на македонски 7 август 2020

 • Daniel Andrews promises accountability for botched hotel quarantine program - Даниел Ендрус ветува одговорност за програмата за хотелски карантин

  Daniel Andrews promises accountability for botched hotel quarantine program - Даниел Ендрус ветува одговорност за програмата за хотелски карантин

  07/08/2020 Duración: 06min

  Daniel Andrews says he is accountable for any mistakes made during the botched hotel quarantine program, blamed for a significant number of the COVID-19 cases.  - Даниел Ендрјус вели дека е одговорен за сите грешки направени за време на програмата за сместување во карантин во хотелите и дека тоа придонело за значителен број случаи на заразени со КОВИД-19.

 • Вести на СБС на македонски, 6 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 6 Август 2020

  06/08/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 6 August 2020

 • Government announces rescue package for Victorias childcare sector - Владата објави пакет за спасување на секторот за грижа на деца во Викторија

  Government announces rescue package for Victoria's childcare sector - Владата објави пакет за спасување на секторот за грижа на деца во Викторија

  06/08/2020 Duración: 05min

  The Federal Government has announced a new rescue package for Victoria's childcare sector, as the state goes into lockdown. The scheme will give childcare centres additional funding, so they can waive fees for parents who keep their kids at home. - Сојузната влада објави нов пакет за спасување на секторот за грижа на деца во Викторија, бидејќи државата премина во повторно заклучување. Пакетот ќе им овозможи на центрите за грижа на деца дополнително финансирање, за да можат да се откажат од давачките за родителите кои ги чуваат своите деца дома.

 • First official meeting on Treaty marks historic moment - Првата официјална средба за Договорот e историскиот момент

  First official meeting on Treaty marks historic moment - Првата официјална средба за Договорот e историскиот момент

  06/08/2020 Duración: 06min

  An historic meeting has been held between The First Peoples’ Assembly of Victoria and the state's government. A Treaty-making process is underway, with the aim of recognising and celebrating the rights of Indigenous Australians. - На 3-ти август се одржа историска средба помеѓу собранието на Првите народи на Викторија и владата на Викторија. Во тек е процес за постигнување договор со цел да се препознаат и слават правата на домородните Австралијани.

 • Вести на СБС на македонски, 5 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 5 Август 2020

  05/08/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 5 August 2020

 • Additional support for workers as Victoria tightens coronavirus restrictions - Дополнителна поддршка за работниците откако Викторија ги заостри ограничувањата на коронавирусот

  Additional support for workers as Victoria tightens coronavirus restrictions - Дополнителна поддршка за работниците откако Викторија ги заостри ограничувањата на коронавирусот

  04/08/2020 Duración: 06min

  Workers in Victoria who need to self-isolate but don't have sick leave will have access to additional financial support. The Federal Government will introduce a $1500 disaster payment which will supplement the payments already on offer from the Victorian government.  - Работниците во Викторија кои треба да се изолираат но немаат платено боловање, ќе имаат пристап до дополнителна финансиска поддршка. Федералната влада ќе воведе така-наречена исплата на катастрофи од $1,500 долари, со што ќе се надополнат исплатите што веќе ги нуди викториската влада.

 • Вести на СБС на македонски, 4 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 4 Август 2020

  04/08/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 4 August 2020

 • Вести на СБС на македонски, 4 Август 2020

  Вести на СБС на македонски, 4 Август 2020

  03/08/2020 Duración: 14min

  SBS News in Macedonian, 4 August 2020

 • Melbourne under curfew and stricter coronavirus rules - Мелбурн под полициски час и построги правила на коронавирус

  Melbourne under curfew and stricter coronavirus rules - Мелбурн под полициски час и построги правила на коронавирус

  03/08/2020 Duración: 07min

  Victorian health authorities are enforcing harsher restrictions on movement under a stage four lockdown in Melbourne. The measure is aimed to replace less strict lockdown rules which the Premier says could have lasted for months. - Викториските здравствени власти спроведуваат построги ограничувања за движење од 4-та фаза во Мелбурн. Оваа мерка има за цел да ги замени помалку строгите правила, со кои Премиерот вели заклучувањето би можело да трае повеќе месеци.

 • Magdalenna Krstevska in her first live-streamed clarinet solo concert as COVID-19 changes the world of the performing arts - Кларинетистката Магдалена Крстевска со прв соло концерт преку интернет откако КОВИД-19 го измени изгледот на сценската уметност

  Magdalenna Krstevska in her first live-streamed clarinet solo concert as COVID-19 changes the world of the performing arts - Кларинетистката Магдалена Крстевска со прв соло концерт преку интернет откако КОВИД-19 го измени изгледот на сценската уметност

  31/07/2020 Duración: 14min

  For world class clarinet player Magdalenna Krstevska, performances were predominantly in the company of the best Australian symphony orchestras, and at prestigious European concert halls of Germany, Austria, Poland, France and China. That was pre-COVID-19. Tuesday's August 4 performance at the renowned David Li Sound Gallery at Monash University in Melbourne, will be Krstevska's first pandemic induced clarinet solo work, live streamed at 6pm, and themed, 'Flight', a reflection of "everyone's wish to fly away and escape the enveloping uncertainty". - За кларинетистката од светска класа Магдалена Крстевска, настапите претежно биле во друштво на најдобрите австралиски симфониски оркестри, и во најпрестижните европски концертни сали во Германија, Австрија, Полска, Франција и Кина. Тоа беше пред КОВИД-19. Во вторник на 4 август настапот во реномираната сала David Li Sound Gallery на универзитетот Монаш во Мелбурн, ќе биде прв соло-концерт на Крстевска, со стриминг во живо поради пандемијата со коронавирусот, под н

 • Australia has its highest number of active coronavirus cases - Австралија има најголем број активни случаи на коронавирус досега

  Australia has its highest number of active coronavirus cases - Австралија има најголем број активни случаи на коронавирус досега

  31/07/2020 Duración: 08min

  Australia has its highest number of active coronavirus cases, with more than 5,500. The majority of cases are still in Victoria but the focus, and fear, of new outbreaks has partially moved north for the time being.  - Австралија има најголем број активни случаи на коронавирус досега, повеќе од 5,500. Повеќето случаи сè уште се во Викторија, но фокусот и стравот од нови епидемии засега делумно се пресели на север.

 • Tech giants appear before Congressional anti-trust committee - Технолошките гиганти пред сослушување на Конгресот

  Tech giants appear before Congressional anti-trust committee - Технолошките гиганти пред сослушување на Конгресот

  31/07/2020 Duración: 05min

  The bosses of four top technology giants have made an unprecedented joint appearance before a US congressional anti-trust committee. A report featuring anti-trust allegations and recommendations on how to minimise the companies' dominance could be released later this year. - Сопствениците на четирите врвни технолошки гиганти остварија невиден заеднички настап пред конгресниот комитет за не-доверливост на САД. Извештај во кој се содржани тврдења за не-доверба и препораки за тоа, како да се минимизира доминацијата на овие компании, може да биде објавен подоцна оваа година.

 • Вести на СБС на македонски јазик 30 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 30 Јули 2020

  30/07/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian 30 July 2020

 • Вести на СБС на македонски, 29 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски, 29 Јули 2020

  29/07/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 29 July 2020

 • Вести на СБС на македонски, 28 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски, 28 Јули 2020

  28/07/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 28 July 2020

 • UMD Australia: What are the issues facing the Macedonian diaspora in Australia? - ОМД Австралија: Кои се проблемите со кои се соочува македонската дијаспора во Австралија?

  UMD Australia: What are the issues facing the Macedonian diaspora in Australia? - ОМД Австралија: Кои се проблемите со кои се соочува македонската дијаспора во Австралија?

  28/07/2020 Duración: 08min

  The United Macedonian Diaspora (Australia) and the young leaders Generation M, are preparing a written submission to the Australian Senate, as part of a new inquiry into the ‘Issues Facing Diaspora Communities in Australia’.  The terms of reference include an examination of funding opportunities, the protection and resilience of vulnerable groups, barriers to participation in democratic and social institutions, and the strengthening of government-diaspora partnerships. UMD Global Board of Directors member and a director of UMD Australia, Vera Sekulovska, invites Macedonians to offer their contribution to the UMD’s Senate submission which closes 31 July, 2020. - Обединетата Македонска Дијаспора (Австралија) и програмата на млади лидери „Генерација М“ подготвуваат писмен поднесок до австралискиот сенат, како дел од нова истрага на тема „Прашања со кои се соочуваат заедниците на дијаспорите во Австралија“. Темите за дискусија вклучуваат можности за финансирање и заштита на ранливите групи, бариери за учеств

 • Вести на СБС на македонски, 27 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски, 27 Јули 2020

  27/07/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 27 July 2020

 • Tony Naumovski: I get into another dimension every time I create in Macedonian - Тони Наумовски: „Она што го правам за Македонија е поголемо од мојата индивидуална амбиција“

  Tony Naumovski: "I get into another dimension every time I create in Macedonian" - Тони Наумовски: „Она што го правам за Македонија е поголемо од мојата индивидуална амбиција“

  24/07/2020 Duración: 30min

  In the third part of the interview with the world-established Macedonian actor, he talks about the love for the Macedonian history, the Macedonian feelings he takes in with every breath of his existence, as well as the way he presents the Macedonian music and tradition around the world.He speaks 9 languages, but creating in his mother language is his priority always and everywhere. He played more than 100 roles, including the one about young Stalin in a theatre in New York, for which he says he had to isolate himself from many external influences in order to play it the most authentically and without prejudices. - Во третиот дел од интервјуто со светски етаблираниот македонски актер, тој зборува за љубовта кон македонската историја, за македонштината која ја вдишува со секој здив од своето постоење, како и за начинот на кој ја презентира македонската музика и традиција секаде низ светот.Зборува 9 јазика, но творењето на мајчиниот јазик му е приоритет секогаш и секаде. Изиграл над 100 улоги, меѓу кои и онаа за

página 1 de 7

Informações: