Operaguiden

Prueba ahora Firma sin compromiso. Cancele cuando quiera.

Sinopsis

Det här är podden som ger dig berättelserna kring musikhistoriens mest kända operor. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Episodios

 • Trubaduren – krånglig historia och klatschiga melodier

  Trubaduren – krånglig historia och klatschiga melodier

  22/05/2020 Duración: 29min

  Rasism, rivalitet, barnamord, livslång hämnd Il Trovatore, eller Trubaduren, innehåller allt. Dessutom kärlek, en riktig twist i slutet och fantastisk musik av en Verdi mitt i ett kreativt flow. Det finns mycket att avhandla för programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-medarbetaren Hans Häggström i Trubaduren: den starka, intressanta och motsägelsefulla huvudrollen Azucena, Verdis manifest mot rasism och varför denna bloddrypande melodram har blivit en av de mest populära operorna.

 • Den flygande holländaren – kärv sjöfararkärlek med förhinder

  Den flygande holländaren – kärv sjöfararkärlek med förhinder

  20/05/2020 Duración: 29min

  Den flygande Holländaren är dömd att för evigt segla på världshaven. Men när legenden går iland blir inget längre sig likt. Richard Wagners operamilstolpe sänder rysningar längs med ryggraden. Programledaren och producenten Britta Svanolm Maniette pratar med Sara Norling, programledare på Klassiska konserten i P2, om Wagner i själva verket ville vara Holländaren, den otroligt effektiva ouvertyren och att operan borde ha hetat Senta. Och hur mycket vindmaskin är det i operan egentligen?

 • Salome – dekadens, expressionism och religiös mystik

  Salome – dekadens, expressionism och religiös mystik

  18/05/2020 Duración: 28min

  Sex, dekadens, incest, våld, girighet, besatthet, förödande åtrå, nekrofili, extrem musik - omoralen flödar i Richard Strauss tidiga 1900-talsopera i en akt. Tillsammans med Jonas Lundblad, P2-medarbetare och forskare i musikvetenskap vid Uppsala universitet, diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette operans modernistiska musik, den komplicerade och bortskämda karaktären Salome och den svåra slöjdansen. Podden spelades in på Bokmässan i Göteborg 2019.

 • Cavalleria rusticana och Pajazzo – äkta människor och äkta känslor

  Cavalleria rusticana och Pajazzo – äkta människor och äkta känslor

  15/05/2020 Duración: 37min

  I världens mest berömda operadubblett får alla de stora känslorna plats på 2 x 80 minuter. I det italienska startskottet för verklighetstrogen opera möter vi vanliga människors drabbande öden. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette gästas av Göran Gademan, Göteborgsoperan dramaturg, och de pratar om svartsjukedramer, snyftande tenorer, intelligent opera och smäktande musik.

 • Peter Grimes – utanförskap och eget ansvar i brittisk fiskeby

  Peter Grimes – utanförskap och eget ansvar i brittisk fiskeby

  13/05/2020 Duración: 26min

  Huvudpersonen och fiskaren i Brittens opera är dömd på förhand av samhället. Han kan aldrig vinna och när han dör är det ingen som saknar honom. Men vilket ansvar har han själv? Johan Korssell, Musikrevyns ansikte utåt, och programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette avhandlar Benjamin Brittens stora genombrott internationellt, psykologisk terror mot avvikande och Johans kusliga upplevelse vid Brittens grav.

 • Orfeus och Eurydike – underjordisk räddning med musikens hjälp

  Orfeus och Eurydike – underjordisk räddning med musikens hjälp

  11/05/2020 Duración: 28min

  En hängiven kärlek och en oförmåga att släppa taget driver Orfeus ner i underjorden för att hämta tillbaka sin älskade Eurydike till livet. Död och förlust vänds till glädje och sång i Glucks opera. Operasångerskan Anne Sofie von Otter och Operaguidens programledare och producent Britta Svanholm Maniette pratar om dramatiska vändpunkter, sorglig musik som låter glad och gudarnas lek med människorna. Dessutom så berättar Anne Sofie om den gången hon fick flyga högt över scenen.

 • LOrfeo – banbrytande drama från operans barndom

  L'Orfeo – banbrytande drama från operans barndom

  04/01/2019 Duración: 29min

  Claudio Monteverdi rockar! Han var en nyskapare som gick längre och var bättre än alla andra samtida kompositörer när han skrev L'Orfeo världens äldsta opera som fortfarande spelas regelbundet. Tillsammans med Sara Norling, programledare på P2 Live, pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om operans födelse, Monteverdis genialitet, mytens Orfeus och olika klangvärldar i den tidiga operans första, stapplande steg. Här hittar du L'Orfeos Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Tristan och Isolde – ändlös älskog och kärlek på ackord

  Tristan och Isolde – ändlös älskog och kärlek på ackord

  21/12/2018 Duración: 29min

  Utan Richard Wagners operamilstolpe om det tragiska kärleksparet Tristan och Isolde så hade inte resten av musikhistorien låtit likadant. Men det hela började med ett vänsterprassel. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och side-kicken, Bodil Asketorp, programledare och musikforskare, diskuterar Tristan och Isolde ur olika perspektiv. Tristanackord, segdragna samlag, nattmystik och inre och yttre handling är punkter på programmet. Här hittar du Tristan och Isoldes Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Fidelio – höga ideal vs människor av kött och blod

  Fidelio – höga ideal vs människor av kött och blod

  07/12/2018 Duración: 29min

  I Ludwig van Beethovens enda opera riskerar rollkaraktärerna att bli symboler snarare än riktiga människor med äkta känslor. Men den drivande och vackra musiken räddar handlingens lilla oflyt. Producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette analyserar Fidelio tillsammans med Jonas Lundblad, SR P2-medarbetare och forskare i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Vad är en räddningsopera? Varför kommer den döende Florestan in på ett högt G det första han gör i operan? Och hur mycket etik och höga ideal tål en opera innan den blir tråkig? Här hittar du Fidelios Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Maskeradbalen – verkligt kungamord i flera versioner

  Maskeradbalen – verkligt kungamord i flera versioner

  23/11/2018 Duración: 29min

  "God afton vackre mask" ett kungamord var inget man skojade om på scen. Det erfor Giuseppe Verdi när han försökte göra en kärlekshistoria av mordet på Gustaf III. Men ut kom till slut Maskeradbalen. Tillsammans med musikresearchern Evabritt Selén pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om censuren, olika versioner av operan, gustaviansk prakt och hur operan drog in Verdi i politiken. Här hittar du Maskeradbalens Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Läderlappen – sprudlande operett med realistisk underton

  Läderlappen – sprudlande operett med realistisk underton

  09/11/2018 Duración: 23min

  Precis som bubblorna stiger i champagneglaset så stiger humöret när man hör operetten Läderlappen av Johann Strauss d y. Men underskatta inte denna bagatell för den har mer igenkänning än man kan tro! Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Sam Jakobsson, medarbetare på SR P2, bl a operaansvarig, pratar om friheten i gestaltningen, Straussfamiljens släktförhållanden, operettens låtexplosion och Wienpublikens förkärlek för invecklade historier. Här hittar du Läderlappens Spotifylista. Listan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Eugen Onegin – kärleksrelation i ofas

  Eugen Onegin – kärleksrelation i ofas

  26/10/2018 Duración: 29min

  Obesvarad kärlek och missförstånd mellan huvudrollerna präglar Tjajkovskijs älskade operadrama. Dandyn Eugen och kärlekstörstande Tatjana går ständigt förbi varandra, allt till smeksamma, ryska tongångar. I podden om Eugen Onegin pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette tillsammans med P2-medarbetaren Hans Häggström om storryska tongångar, en överflödig människa, symmetrisk opera, hur verkligheten ibland överträffar dikten och en kärleksrelation utan lyckligt slut. Här hittar du Eugen Onegins Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Cosi fan tutte – förföriska toner och kvinnoförakt

  Cosi fan tutte – förföriska toner och kvinnoförakt

  12/10/2018 Duración: 28min

  "Så gör alla kvinnor" är otrogna alltså! Mozarts opera har ofta framförts som en liten komisk pärla om kvinnors ombytliga natur. Men är det egentligen så kul och på vems bekostnad dras skämtet? I podden, som spelades in på Bokmässan i Göteborg 2018, pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette med Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap, om pornografisk filosofi, kvinnoförakt, svårigheten att sätta upp den här operan och den undersköna musiken. COSI FAN TUTTES LÅTLISTA: Cosi fan tuttes Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Don Giovanni – flörtig och farlig mästerfrestare

  Don Giovanni – flörtig och farlig mästerfrestare

  08/12/2017 Duración: 29min

  Don Juan, den störste förföraren av de alla, är omättlig och gränslös och tar vad och vilka han vill. Men till slut hinner ödet i kapp honom. Mozart har skapat en opera med odödliga melodier. Tillsammans med Anna-Karin Larsson, chef för SR Musik på Sveriges Radio, diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette dubbelheten hos Don Giovanni, hur det går att höra i inledningen att det ska gå åt helvete och varför man förförs av denne kvinnokarl. Don Giovannis Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.

 • Norma – stora känslor i klassiskt dilemma

  Norma – stora känslor i klassiskt dilemma

  30/11/2017 Duración: 28min

  Översteprästinna och mor, övergiven älskarinna och hämndgirig rival. Den komplexa Norma slits mellan kärleken och plikten i Bellinis hyllade opera och hon tar också konsekvensen av sitt handlande. Operaguiden om Norma, med programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och side-kicken Sam Jakobsson från SR P2, tar avstamp i alla känslor som styr karaktärerna i Norma. Dessutom blir det ett snack om "La Divina"  operasångerskan Maria Callas och så får vi reda på i vilken etyd Frederic Chopin har gömt en liten snutt ur Norma. Normas Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan. Operaguiden Lyssna på hela Norma, direkt från premiären på Göteborgsoperan i Opera i P2, lördag 2/12 2017 kl 18:55. Premiären ligger kvar för lyssning i 30 dagar. Per Feltzin recenserar Norma i Kulturnytt.

 • Askungen – godheten triumferar i underbar saga

  Askungen – godheten triumferar i underbar saga

  23/11/2017 Duración: 28min

  Ingen pumpa, ingen glassko, inga förvandlade möss. Men ändå en sprudlande operapärla full av skratt och även sedelärande moral. Rossinis Askungen är god men har också skinn på näsan. Girl power! Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette har bjudit in side-kicken Sara Norling, vanligtvis programledare på P2 Live, för att vända och vrida på handling, bakgrund och komiska poänger i detta drama med skämt. Sångkaskader, bjäbbiga styvsystrar och förvecklingar avhandlas och så undrar vi förstås: vad är en bal på slottet? Askungens Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan. Operaguiden operaguiden@sverigesradio.se

 • Nibelungens ring – kampen om världsherravälde

  Nibelungens ring – kampen om världsherravälde

  11/05/2017 Duración: 01h52s

  Richard Wagners allkonstverk Nibelungens ring bjuder på en drabbning mellan gudar, jättar, nibelungar och människor. Vem går segrande ur striden och varför? Är det rent av kärleken? Operaguiden om Nibelungens ring de fyra operorna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök  är en timslång specialpodd. Vad drev kompositören att jobba med allkonstverket i över ett kvarts sekel? Vilka är de viktigaste personerna att hålla reda på och varför tycker inte Birgit Nilsson att alla operasångerskor kan sjunga Ringen? Det är frågor som diskuteras, dissekeras och grävs djupare i av en panel, bestående av programledaren Thomas Nordegren, tidigare P2-medarbetaren Bodil Asketorp och musikresearchern Evabritt Selén, och programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette. Dessutom: hur hänger Wagners Ringcykel ihop med Tolkiens Sagan om ringen? Och varför har verket överlevt Hitler och nazisternas vurm för operorna? RINGENS LÅTLISTA: Ringens Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler

 • Jenufa – förlåtelsen bortom förståndet

  Jenufa – förlåtelsen bortom förståndet

  30/03/2017 Duración: 28min

  Att döda ett barn för att skydda familjehedern. Ramhandlingen i Leo Janáeks opera Jenufa är lika enkel som den är svår att ta in. Finns det möjlighet att förstå det brottet? Till och med förlåta? Operaguiden goes existentialism! I podden om Jenufa pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette tillsammans med P2-medarbetaren Hans Häggström om vad Janacek egentligen ville med sin opera, vem är motorn i Jenufa och varför operan är så eländig.  Jenufas Spotifylista Spotifylistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan. Operaguiden operaguiden@sverigesradio.se

 • La Traviata – kärlekens virrvarr och samhällets krav

  La Traviata – kärlekens virrvarr och samhällets krav

  09/03/2017 Duración: 27min

  Lämna eller stanna kvar? Kärlek och chans till ett lyckligt liv eller plikt och hänsyn framför allt? Det är Violettas dilemma i Verdis älskade opera La Traviata. Moraliska dilemman står på agendan i Operaguiden om La Traviata men programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och side-kicken Birgitta Forsberg, P2-medarbetare på bl a Musikrevyn i P2, pratar också om dansnummer, Pretty woman, realismen inom operan och mens.  LA TRAVIATAS LÅTLISTA: La Traviatas Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan. Operaguiden operaguiden@sverigesradio.se  Lyssna på hela La Traviata, direkt från Metropolitanoperan i Opera i P2, lördag 11/3 2017 kl 19:00.

 • Barberaren i Sevilla – listig frisör kärleksmäklar i operakomedi

  Barberaren i Sevilla – listig frisör kärleksmäklar i operakomedi

  02/02/2017 Duración: 28min

  I grunden en enkel historia med tydliga roller i Rossinis händer ett komiskt mästerverk med musikalisk elegans. Barberaren i Sevilla lockar både till skratt och bjuder på ett fyrverkeri av toner. Tillsammans med side-kicken Sara Norling, vanligtvis programledare på P2 Live, reder programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette ut vad som gör musiken i operan så komisk, vad allt-i-allon och barberaren Figaro är för en figur och varför operakomediernas operakomedi inleddes med ett präktigt fiasko. BARBERAREN I SEVILLAS LÅTLISTA: Barberarens Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan. Operaguiden operaguiden@sverigesradio.se  Lyssna på hela Barberaren i Sevilla, direkt från Metropolitanoperan i Opera i P2, lördag 4/2 2017 kl 19:00.

página 1 de 2

Informações: